Klassiek

Op zoek naar een juiste schrijfwijze (met of zonder streepje, met bleek Frans 😉 ) weer wat geleerd. Ik heb altijd gedacht dat een Camee ‘een edelsteen met daarop (in ivoor of been) een hoofd van een vrouw’ was. Dat hoeft dus niet . . .  Wikipedia leerde mij:
“Een camee is de benaming voor een graveertechniek van edelstenen waarbij de achtergrond wordt weggeslepen om de voorstelling in reliëf te doen uitkomen. De term wordt echter ook gebruikt voor de in reliëf gesneden veelkleurige steen zelf. Een tweekleurige camee heet ook wel camaïeu. Een zeldzamer techniek die in Saint-Nectaire (Auvergne) nog wordt toegepast is het gedurende lange tijd plaatsen van mallen in een druipsteengrot.”
Dat wat ik altijd al zo mooi vind, blijkt, is eigenlijk een Camaïeu 🥰 ik heb een hele oude in een ring, ooit van mijn oma geërfd, die ik af en toe met plezier draag. Toen ik er  kleine, hele mooie camee bedeltjes van zag werd ik heel erg ‘hebberig’ zie hier:

Ook deze horen voor mij onder de ‘Klassiekers’. De steen gevat in een zetting.

This entry was posted in 0 - universele steekmarkeerders, 1 - standaard garen steekmarkeerder, 5 - Setjes. Bookmark the permalink.

Comments are closed.